Acasă  |  Contact

Reguli de comportare în cazul alunecărilor de teren

Deşi multe pante sunt instabile, alunecările de teren sunt stimulate de factori declanşatori, cum ar fi cutremurele sau apa. Apa este un factor principal care provoacă deplasare de masă. Deplasările mai bruşte sunt cauzate de ploile abundente sau prelungite sau de topirea zăpezilor, care se infiltrează în solul pantelor. Apa măreşte greutatea ce apasă pe pante. Ea se infiltrează în porii rocilor şi în sol, slăbind legătura dintre minerale. Uneori trecerea apei poate lubrifia suprafeţele de separaţie dintre sol şi diferitele straturi de rocă.

Măsurile planificate pentru prevenire, protecţie şi intervenţie în cazul alunecărilor de teren sunt similare cu cele aplicate în caz de cutremur.

O particularitate o constituie faptul că evenimentul, cu rare excepţii, nu se desfăşoară chiar prin surprindere. Alunecările de teren se pot desfăşura cu viteze de 1,5 – 3 m/s, iar în unele situaţii şi peste 3 m/s, oferind posibilitatea pentru realizarea unor măsuri în astfel de situaţii.

În aceste condiţii, un rol important revine acţiunilor de observare a condiţiilor de favorizare a alunecărilor de teren şi alarmării (avertizării) populaţiei în timp util realizării protecţiei.

Pentru prevenirea urmărilor dezastruoase ale alunecărilor de teren, organele de specialitate, supunând unui control permanent aceste fenomene, au ajuns la următoarele concluzii:

  • alunecările de teren pot fi preîntâmpinate dacă sunt făcute din timp investigaţiile necesare stabilirii condiţiilor de apariţie şi de dezvoltare a lor;
  • se pot preîntâmpina asemenea evenimente dacă se aplică procedeele adecvate de ţinere sub control;
  • este necesar a se evita amplasarea unor obiective industriale sau a altor construcţii în zonele în care asigurarea stabilităţii straturilor nu se poate realiza sau este foarte costisitoare, este posibilă protecţia dacă se preconizează şi se planifică din timp măsuri corespunzătoare şi se realizează o informare oportună a populaţiei în zona de risc.

În general, în acţiunile de intervenţie, în afară unor cazuri particulare, se va urmări recuperarea bunurilor materiale şi refacerea avariilor.

Salvarea supravieţuitorilor din clădirile acoperite se realizează în condiţiile similare acţiunilor preconizate în cazul cutremurelor de pământ.